På vei til å bli misjonærer

Da Gunnar og Sije Svanholm Skogesal møttes for 12 år siden, var han tydelig på at han ønsket å bli misjonær. Hun var mer skeptisk til prosjektet, og trodde en stund at det var skrinlagt. Men da Normisjon trengte folk til Senegal, ble tanken konkret for begge. Nå er de to melhusbyggene i gang med misjonærforberedende studier på Gå Ut Senteret.

De ler litt over historien der de sitter i hagen foran Gå Ut Senterets lokaler på Berg prestegård i Trondheim. Begge husker hvordan Gunnar hadde en klar tanke om å bli misjonær, han opplevde helt konkret at Gud ønsket det for livet hans, og han understreket dette overfor sin nye kjæreste som han hadde møtt på Øytun folkehøgskole.

– Jeg tvilte nok på at det skulle bli en realitet, og har til tider vært engstelig for tanken på å dra ut. Da vi flytta til Melhus, fikk jobber og kjøpte oss hus, tenkte jeg at nå legger vi misjonæridéen på hylla. Men i dag ser jeg at den har ligget i bakhodet på oss begge hele veien, sier Silje.  

De siste årene har hun vært lærer på Øya ungdomsskole på Kvål, mens Gunnar har jobbet i barnevernet. Og så – midt oppi faste jobber, nytt hus og barn nummer tre på plass – kom altså Normisjons facebook-annonse i vår, som opplyste om ledige stillinger i Senegal og som ble vendepunktet. For første gang hadde misjonstanken – eller misjonskallet –  blitt konkret og tydelig.

Bølger av tvil

De vurderte frem og tilbake, Silje forteller om «bølger» av tvil som kunne handle om alt fra barnas hverdag til hvorvidt hageplantene på Melhus ville overleve mens de var borte. Midt oppi dette husket hun to tanter som hadde vært misjonærer i Kamerun, og som hadde fortalt spennende historier derfra.

Til slutt, i juli i år, bestemte Gunnar og Silje seg. De ville si ja til jobbtilbudet fra Normisjon. En søndag i august fortalte de det til vennene i MUV, normisjonsmenigheten de går i på Melhus. Dagen etter var de på plass bak skolepulten på Gå Ut Senteret på misjonærforberedende linje. 

Går alt etter planen, lander de i Senegal neste høst sammen med barna Snorre (6), Einar (3) og Ylva (1).

– Jeg tenker at dette er god timing. Barna er så små at de kan være mye sammen med oss og oppleve det hele som et eventyr. Jeg ble selv tatt med til Ecuador da jeg var ett år, og var misjonærbarn til jeg var 12. Den tiden har jeg utelukkende positive minner fra, sier Gunnar.

Gleder seg til hverdagene

På Gå Ut Senteret denne formiddagen er lærer Thomas Kjørstad snart klar med undervisning i tverrkulturell kommunikasjon. Nettopp det å møte befolkningen i Senegal i en helt annen kultur og verdensdel, ser det kommende misjonærparet virkelig frem til.

– Jeg gleder meg til hverdagene. Vi har fått rapporter fra de som er Normisjons misjonærer i Senegal i dag, de sier at det er så mange fine folk der, og at de opplever et godt og sosialt hverdagsliv. Jeg kjenner at jeg er nysgjerrig på alt, sier Silje.

– Jeg ser frem til å snakke med menneskene i Senegal. Høre hva de mener og tror og hva de er opptatt av. Formidle gjennom gode samtaler det Jesus har lært meg. Og ta med meg det menneskesynet og det håpet som ligger i evangeliet, fortsetter Gunnar.

– Mange ser på det å reise ut som misjonærer som et enormt offer. Vi har snakket om hvor mye dette faktisk kan gi oss tilbake. Ja, Gunnar pleier å si at vi har fått en vanvittig stor mulighet, at vi ikke må si det til noen for da kanskje de drar i stedet, sier Silje. 

Og så ler de begge to. Klar for ei ny undervisningsøkt på Gå Ut Senteret. Og etter hvert klar for en helt ny hverdag som Normisjon-misjonærer i Senegal.

 

Av Magne Vik Bjørkøy

Foto: David Einan